Jarmo Ojala

Jarmo Ojala, baritoni

jarmo.tilulii@gmail.com

Jarmo Ojala opiskeli yksinlaulua Oulun konservatoriossa opettajinaan Eero Harmaala ja Esko Jurvelin. Jatko-opintoja hän on suorittanut Horst Günterin, Paolo Silverin sekä Gerhard Kahryn johdolla. Ojala opiskeli Suomen Kansallisoopperan oopperastudiossa vuosina 1994-96, jonka jälkeen hän esiintyi solistitehtävissä Kansallisoopperassa vuoteen 2008 saakka. Kansallisoopperan lisäksi Ojala on esiintynyt myös Oulun oopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla, Joensuun laulujuhlilla ja Opera Cava -festivaalilla Nilsiässä.

Ojala oli Timo Mustakallio laulukilpailujen finalisti vuonna 1991 ja vuonna 1992 hän sai Lappeenrannan laulukilpailujen 2. palkinnon.

Yksinlaulun lisäksi Ojala on laulanut myös erilaisissa kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Yhtyeistä mainittakoon Kaarle-kvartetti, joka voitti Kouvolan valtakunnallisen kvartettilaulukilpailun nuorisokvartettisarjan ja mieskvartettisarjan sekä sijoittui toiseksi kansainvälisessä yhtyelaulukilpailuissa Italian Goriziassa 1994.

Jarmo Ojala on toiminut laulunopettajana Madetojan musiikkilukiossa, Oulu-opistossa, Iin – ja Yli-Iin kansalaisopistossa sekä Helsingin konservatoriossa. Ojala on toiminut myös kuorojen äänenmuodostajana ja kuorolaisten laulunopettajana (mm. Ylioppilaskunnan Laulajat, Akateeminen Laulu, Viipurin Lauluveikot ja lauluyhtye Ainoa).

Vuonna 2008 Ojala kiinnitettiin Kansallisoopperan kuoron oopperalaulajaksi.

Ojalan esittämiä oopperarooleja ovat mm. Taikahuilu: Papageno ja 1. pappi (Mozart), Cosi fan tutte: Guglielmo (Mozart), Don Giovanni: Leporello ja Masetto (Mozart), Sevillan parturi: Bartolo ja Fiorello (Rossini), Lepakko: Falke (Strauss), Orlando Paladino: Rodomonte (Haydn), Reininkulta: Donner (Wagner), Boris Godunov: Stselkalov ja Lavitski (Musorgski), Klinghoferin kuolema: Rambo (Adams), La Traviata: Paroni Douphol ja Lähetti (Verdi), Carmen: Morales (Bizet), Cavalleria rusticana: Alfio (Mascagni), Turandot: Mandarino (Puccini), Andrea Chénier: Mathieu (Giordano), Salome: 1. sotilas (Strauss), Madama Butterfly: Yakuside (Puccini), Kung Karls jakt: Oxenstjerna (Pacius), Viimeiset kiusaukset: 2. mies (Kokkonen), Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet: Metkanen (Aho), Auringon talo: Riccioni ja Rissonen (Rautavaara), Myrkkyhuntu: Veli (Linkola), Pekka Töpöhäntä: Pekka (Kuusisto), Kahlekuningas ja Karkuri: Kahlekuningas, Laatokan lauluja: Isä (Rauhala), Oopperan kummitus: Monsieur Reyer (Lloyd Webber), Madama Butterfly: Ruhtinas Yamadori (Puccini) ja Jää: Surutalon isäntä (J. Kuusisto).

Klassisen laulun lisäksi Jarmo Ojala on kunnostautunut viihdemusiikin parissa esiintyen solistina Kansallisoopperan talvi- ja teetansseissa sekä Olavi Virran musiikin parissa saavuttaen vuonna 2015 Laila- ja Olavi laulukilpailuissa kolmannen sijan.

Ojala on esiintynyt myös senioreille suunnatuissa VirkistysVerso-tilaisuuksissa sekä lastenkonserteissa laulajana ja kertojana mm. Tiitiäisen satupuu, Pekka ja Susi,  Babar sekä Sadonkorjuujuhlissa Mustikkana. Joulupukkina joka vuosi.

Jarmo toimii Tilulii Musiikkikoulun Höpötintit -kuoron johtajana ja laulunopettajana.